17. Crypto’s

Een goeden middag aan mijn lezers! Voor mij is het geen vacantietijd; ik ben om allerlei redenen buiten mijn blog bezig geweest, met gelukkig alleen plezierige zaken.

Hier zijn nog wat woorden waarvan ik hoop dat vooral Melody en Myriam zich niet laten afschrikken omdat “harder denken” hun hoofdbrekens zou kosten.

De helften van deze woorden spreken elkaar niet allemaal bepaald tegen, maar ze verschillen veel en toch vormen ze een zinvol geheel.

Een gelijkenis met bestendige echtparen? Ja, die zou wel eens in iemand’s brein kunnen opkomen. Maar dan niet in dat van een vriend van mij, die bepaalde aankopen deed of afspraken maakte “op voorwaarde dat mijn 90 procent het goedkeurt”. In werkelijkheid was de besluitvorming net andersom – wat zij zelf altijd hartelijk toegaf.-

Ze zijn niet zo jong meer, en toch zijn ze van vandaag.

Is een catastrofe zo’n heerlijke ervaring?                              

De doos lijkt gevuld te zijn, maar het tegendeel is het geval. Er ontbreekt niets.

Onze beneden- en bovenburen wisselen voortdurend met elkaar, ze maken me van streek

17 thoughts on “17. Crypto’s

  1. Beste Marij, zojuist jouw suggesties ontvangen. Zoals je inmiddels zult hebben gezien, hebben zij zich gekruist met de bekendmaking van de vier oplossingen. Uiteindelijk had ik dus nog wel een paar dagen kunnen wachten maar er was zó “veel” tijd voorbijgegeaan zonder een reactie, dat ik maar besloot tot afsluiting. – In ieder geval dank voor je bijdrage – op zichzelf voor 100% goed! .-

   Like

 1. Fijn Melody, weer twee bijdragen; goed dat je erover blijft denken. Vooral omdat het betekent dat je hebt kunnen vrijmaken.
  Gelukkig heb ik geen haast gemaakt met de oplossingen. Voor het geval dat ook Plato en anderen, nog iets willen inbrengen, laat ik het voorlopig aan jullie over, ernaar te vragen. .-

  Like

 2. Jammer dat er geen aantal letters bijstaat. Zo wordt het wel een gok. Veel heb ik nog niet. Maar bij die doos moet ik denken aan dat prachtige tegenstellingenwoord: volledig.

  Like

  1. Inderdaad Willem, een verzuim dat ik hier onmiddellijk goedmaak. Met m’n excuses, want inderdaad helpt dat gegeven je vaak op de goede weg:

   Ze zijn niet zo jong meer, en toch zijn ze van vandaag (8)

   Is een catastrofe zo’n heerlijke ervaring? (9)

   De doos lijkt gevuld te zijn, maar het tegendeel is het geval. Er ontbreekt niets. (8)

   Onze beneden- en bovenburen wisselen voortdurend met elkaar, ze maken me van streek (13 letters).

   Ga zo voort!

   Like

    1. Na een paar dagen uit de running te zijn geweest, klim ik langzaam terug en word verrast door weer een poging van Plato. Je had er misschien iets dichterbij (or: eróp) kunnen komen als je had bedacht de de tegendstelling in één woord zitten. – Maar goed, nu hou ik het erop dat ook deze nadenkerij z’n tijd waard is gewwest. hier gaan de gezochte woorden:

     – Ze zijn niet zo jong meer, en toch zijn ze van vandaag. OUDHEDEN
     – Is een catastrofe zo’n heerlijke ervaring? – RAMPZALIG
     -De doos lijkt gevuld te zijn, maar het tegendeel is het geval. Er ontbreekt niets. VOLLEDIG
     – Onze beneden- en bovenburen wisselen voortdurend met elkaar, ze maken me van streek. ONDERSTEBOVEN

     Met de hartelijke!

     Like

  1. 1) oud nieuws – komt er heel dicht bij. De eerste helft is er al, nu nog het tweede deel bedenken, dat ook te maken heeft met de tijd. Mag een meervoud zijn of lijken, en bedenk dat het 1 woord moet vormen.

   2) aanvaring – waar is een verschil of tegenstelling tussen de beide delen?

   3) sigaar uit eigen doos – wel leuk gevonden maar is niet één woord.

   4) nog ff de onderste steen naar boven halen, en je bent er!

   Zal nog even vertellen hoe fijn mijn woensdagochtend is geweest, ondanks jouw wensen. De Nederlandse Vereniging hier organiseert een keer per jaar een rijsttafel (voorbij) en een erwtensoep. Deze laatste lunch was vandaag om 13 uur. Ongelukkigerwijs hetzelfde tijdstip als een doktersafspaak, op een afstand van ruim een half uur met de auto. Een normale patiënt geeft natuurlijk aan een arts, zelfs niet aan een hematologe, geen voorrang boven een smakelijke erwtensoep, maar de voor de hand liggende oplossing, het dokterbezoek op te schuiven, was in dit geval niet goed mogelijk. Vanwege een knieoperatie van mijn hematologe .waren haar afspraken al behoorlijk vertraagd, en zou ik tot half october moeten wachten voor de volgende controle.

   Vanochtend was ik vóór tienen op haar spreekuur, in een wanhopige poging om me – voorzichtig, beleefd maar overtuigend – in te schuiven voor het geval iemand niet zou opdagen. Dat is inderdaad gelukt, maar toen was het al bijna kwart voor een, en hoe graag ik erbij had willen zijn, het boe-geroep van tien volle tafels had ik er niet voor over. Dan maar zonder erwtensoep het jaar door….
   Groet!

   Like

   1. ja hoor he he eindelijk, was ze weer….. niet vergeten ofzo maar gewoon ff niet de tijd gehad om op mijn gemakkie terug te reageren….

    Met een overvol hoofd op dit moment, inhoud van zeer divers allooi, kom ik er niet op…. zelfs met de aantallen van letters niet al vind ik dat woord van Plato dan weer wel geniaal gevonden 😉

    Ik pieker dus nog ff verder….. (als t mij ieder jaar lukt de kerstpuzzel van dr. denker klaar te krijgen moet dit toch ook lukken zou je zeggen grinnik)

    Like

   2. die medische wereld is een crime he, kan er ook een boek (wat zeg ik, encyclopedie) over schrijven…

    Die erwtensoep, tja daar heb ik heel veel voor over hoor, mits door mijn vechtgenoot gemaakt uiteraard.

    Like

 3. Het is inmiddels woensdag 27 juli dus ik wens je van harte een fantastische woensdag toe ! 😉
  Je hebt helemaal gelijk, dat heb ik me ook vaak afgevraagd…. wellicht ligt de oorsprong in een werkend leven waarbij je je collegae aan het eind van de dag een fijne avond wenst en op vrijdag dus weet dat je ze een paar dagen niet treffen zal ofzo….

  De drukte is na mijn trip van gisteren weer ff wat minder groot … ja ik krijg een mailbericht zodra jij iets plaatst maar ja ik kijk evengoed wel omdat ik toch wel ervaren heb dat die mailmelding niet altijd feilloos werkt…

  Over je crypto’s ga ik breenstromen ..mocht er wat zinnigs aan wal komen laat ik het je weten hoor 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Jaaaaahhhhhhh hooorrrrrrrrrr
  Kijk ik elke dag of jij alweer iets bedacht hebt om mij mijn hersenen te laten gebruiken…. noppes, nada, niente…
  Sla ik 1 dag over met kijken….. en prompt is ie der weer 😉

  1) Nieuwe aardappelen
  2) Weldaad
  3) Doos van Pandora
  4) Verward

  *het is weliswaar geen excuus maar de vermoeienissen van de afgelopen tijd en het hebben van een logee de afgelopen week… en de (benauwde) warmte… eisen hun tol aan mentale (ook fysieke maar dat is hier beduidend minder relevant) energievoorraad 😉

  Fijn dat je er weer bent.

  Like

  1. Blij met dit welkom, Melody. Vooral omdat ik iets plaatste juist op de dag dat je niet keek ‘of er iets was’. Maar dit laatste is toch niet nodig, ik dacht dat je een mailadvies ontvangt als ik een bericht publiceer?
   Maar goed, je hebt de warmte en de logee overleefd en antwoorden geproduceerd. Ze komen overeen met de beschrijvingen; ze zijn dus wel goed overdacht, daar niet van, maar ze zijn niet de oplossing in dit soort crypto’s. Die is namelijk één woord dat op zichzelf de tegenstellingen of totaal verschillende beelden uitbeeldt. Zoals in de vorige serie bijvoorbeeld binnenste-buiten, bas-alt. Probeer eens een ander circuit in je hersenen. Ik blijf erbij: niet harder denken, maar ánders! Succes en nog een fijn weekend. (Waarom wensen we elkaar eigenlijk alleen plezierige weekeinden en vacanties toe, en zelden of nooit een gezellige dinsdag???

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s