25.Tangkoeban Prahoe, de “ware” legende

Als oud-bewoner van Nederlands-Indië ben ik me bewust van de nieuwe spelling, in het Indonesisch. In 2007 beklom ik de bekende berg Tangkuban Perahu, die ik zeventig jaar eerder al kende, maar als Tangkoeban Prahoe, in het Maleis. Deze naam lezen jullie nu dan ook omdat ik een gebeurtenis ga vertellen die dateert uit de tijd dat hij zo heette.

In tegenstelling tot mijn vorige post, Wraakneming van een Eiland, berust deze legende wél op het “ware” ontstaan van deze top.

+ – +

De Koningin dezer streken, Dajang Soembi, had een zoon, Sangkoeriang geheten; deze prins was door Indra en Brahma begiftigd met allerlei heldhaftige eigenschappen. Eenmaal twistten moeder en zoon, en de koningin trof de prins met een wapen op het hoofd en sloeg hem een wond. Toornig en treurig verliet Sangkoeriang de kraton, zwierf door heel Java en veroverde grote delen van het eiland.

Heimwee dreef hem terug naar het Westen; daar ontmoette hij een zeer schone vrouw die door haar echtgenoot was verstoten, en zij raakten op elkaar verliefd. Op een middag streelde de vrouw de jongere man over het hoofd, en ontdekte een litteken dat zij tot haar ontsteltenis herkende als dat van de wond die zij Sangkoeriang jaren geleden had toegebracht. Natuurlijk was zij te beschaamd om zich als zijn moeder bekend te maken. Maar het was duidelijk dat aan de romance een einde moest komen. Om het voorgenomen huwelijk te beletten, bedacht ze een list: zij eiste van Sangkoeriang als bewijs van zijn liefde, dat hij diezelfde nacht een dam zou bouwen waardoor de Tjitaroem de hoogvlakte van Bandoeng zou overstromen, en dat hij haar met een prauw zou komen bezoeken.

Sangkoeriang riep zijn goden te hulp; zij bouwden een prauw en legden een formidabele dam aan, die de loop van de rivier bedwong en de hoogvlakte liet onderlopen. Toen Dajang Soembi vanaf de top van de berg de prauw steeds meer zag stijgen, smeekte zij Brahma om hulp. Brahma wendde al zijn macht aan om de dam te ondermijnen, en nog voordat het water tot de verblijfplaats van Dajang Soembi was gekomen, begon het terug te stromen in de bedding. De prauw sloeg om en de bruid, van smart en spijt overstelpt, stortte zich in de vloed en verdronk samen met haar zoon-minnaar en de meevarenden. Door de woeste golven werd de prauw tegen de berg geslagen en bleef met de kiel omhoog op de top liggen.

 & & &

Advertenties

10 reacties op ‘25.Tangkoeban Prahoe, de “ware” legende

  1. Fijn om van je te horen Joyce! Wat is laat? Wanneer je laat weten iets met genoegen te hebben gelezen, ben je nooit over tijd. Elke keer dat ik een commentaar ontvang, vind ik dit blog onderbezet; zal blijven zoeken naar artikelen, en desnoods eigen verzinsels publiceren. Mijn kleine publiek is geduldig…

   Like

  1. Elke reactie is welkom, vooral wanneer hij op zijn beurt een commentaar of een antwoord uitlokt. In dit geval dubbel omdat ik de vraag niet verwachtte. Nam gewoon aan dat dit een van de woorden was die weliswaar uit het Maleis komen maar die in het Nederlands zijn ingeburgerd. In dit geval stamt het af van prahoe, een meestal klein en smal vaartuig.
   Wikipedia zegt ervan dat het wordt gebruikt om eenvoudige vaartuigen in ontwikkelingslanden mee aan te duiden.
   .-

   Liked by 1 persoon

 1. Een mooi en sterk verhaal dat zomaar, zeker gezien de interventies van de goden, in de oud Griekse traditie zou kunnen meedraaien. Erg leuk.

  Ik ben er dus weer na een paar maanden van ziek zijn (ventrikulaire hartritmestoornissen) en in feite gered door de hedendaagse techniek. Ik mag nu met een ICD door het leven. Enfin, maar niet te lang over doorbomen. Ik probeer de draad weer wat structureel op te pakken.

  Liked by 1 persoon

 2. ja sagen en verhalen zijn vaak triest maar ook mooie verhalen
  waar en of niet waar , mooi zijn ze altijd
  en zo zullen er meerdere plekken op aarde een naam verkregen hebben

  de broer van uw schoonzoon
  had geluk bij een ongeluk , anders had de vriend moeten komen werken

  bij mijn collega was het een wondje en het weten van het hebben van suikerziekte

  geniet de dag

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s