23. De Arabische Beschaving

In commentaren op een vorige post kwam onder andere de Arabische civilisatie ter sprake; graag wil ik hier iets daarover vertellen dat ik recentelijk te weten ben gekomen. Het is weinig, en ik heb me er niet in verdiept, want voorlopig heb ik hier de handen vol aan.

Van circa 800 tot 1100 n.C. was Bagdad, Irak, de intellectuele hoofdstad van de wereld. Daar stond men open voor elke denkbare stroming, er ontstond een eindeloze en vruchtbare uitwisseling van ideeën, die een onstuitbare vooruitgang ten gevolge had van de wetenschappen. Technologie, biologie, medicijnen, wiskunde, scheikunde, sterrenkunde, scheepvaart, handel, textiel, kleurstoffen, het recht van naamgeving, getallenleer (verspreiding en toepassing van de nul). Algebra,  algorithme, alcohol, benzine, zijn bekende Arabische woorden. Tweederde van de sterren aan het firmament hebben Arabische namen. Let wel, deze heerschappij berustte niet op duizendenjarige tradities, maar heeft slechts driehonderd jaar geduurd.

Aan de bloei gedurende deze periode is een relatief versneld einde gekomen, uiteraard als gevolg van diverse factoren, waarvan ik hier slechts één noem: godsdienstige openbaringen namen de plaats in van wetenschappelijk onderzoek. Sindsdien is de Mohammedaanse samenleving achtergebleven, en zij heeft zich van die instorting niet hersteld.  Met de ontdekkingen van Copernicus en Galileo, die zich baseerden op de observatie van onweerlegbare feiten, nam de Westerse wereld de leiding over en heeft de wetenschap sterker dan ooit gemaakt.

Wanneer we de toekenning van Nobelprijzen als een maatstaf nemen voor de activiteit van intellectuele groepen zoals bijvoorbeeld de Moslims en de Joden, kunnen we een vergelijking maken. Hoeveel Mohammedanen hebben een Nobelprijs ontvangen? Zeven, acht. Daarentegen  zijn meer dan 170 toegekend aan Joden. Hoeveel Moslims zijn er? Anderhalf miljard. Hoe groot is de Joodse bevolking? Niet meer dan 15 miljoen. De volkomen scheve verhouding is in één oogopslag duidelijk. Als de godsdienstige invloed van filosofen zoals Abu Hamid Al-Ghazali de hoge Islamitische standaard niet omlaag had gehaald, zouden Mohammedanen onnoemlijk veel meer Nobelprijzen hebben geïncasseerd.

Op YouTube zijn video’s te zien van wetenschappers die beschikken over wagonladingen kennis, en bovendien over het vermogen om deze uit te dragen op een bijzonder plezierige en didactische manier. De wijsheid hierboven heb ik grotendeels opgetekend uit een voordracht van de Amerikaans astrofysicus Neil DeGrasse Tyson, die naar mijn mening uitmunt in het voorbeeldig duidelijk naar voren brengen van zijn denkwijze en opvattingen.

.-

 

 

8 comentarios sobre “23. De Arabische Beschaving

  1. De bloei periode in het Midden Oosten zal onze wereld uiteindelijk weer inhalen.

    Het oliegeld dat daar aanwezig is zal ook weer nieuwe kunst en kennis mogelijk maken.

    Vriendelijke groet,

    Me gusta

    1. Dank voor de reactie, Rob!
      Ik weet er weinig van af, denk dat helaas weinig erop wijst dat het Midden-Oosten veel besteedt aan nieuwe kunst en uitbreiding van kennis. Geld is in overvloed beschikbaar, maar het is zó makkelijk verdiend dat de verleiding om het gedachteloos uit te geven, groot is.
      Toch help ik je hopen dat je voorspelling uitkomt! Gegroet.

      Le gusta a 1 persona

    1. Dank je wel Melody, insgelijks, en daarginds ook nog steeds met een ZWARTE Piet? Wordt er ergens feestgevierd met andersgekleurde Pieten? Wat een discussie!
      Een groep vrienden van de Nederlands Vereniging van Weldadigheid in Argentinië organiseert o.a. de aankoop in Nederland, van St. Nicolaassnoep. Jouw bericht viel daarna vrijwel mee samen: juist vanochtend ben ik naar het adres gereden waar ik – vantevoren besteld – spul afhaalde. Kleine en poppenspeculaas, letters, amandelgebak. Kleine tractatie voor de familie. A.s. zondag gaat de Sint ergens op bezoek waar hij kinderen ontvangt en cadeautjes uitdeelt (er moet altijd op gehamerd worden dat het een aardigheid moet zijn, kleurpotloden, een boek. Playstations kunnen op de thuisavond worden gegeven. En dinsdag komt hij ook op een lunch voor ouderen. In het begin was dat alleen voor 65 plussers, maar jongeren werden daar zó jaloers op dat er gezocht moest worden naar een grotere zaal. Geen cadeautjes, wel worden lieden naar voren gehaald die iets speciaals hebben gedaan in het jaar – of al eerder.
      Een kleindochter van mij (bijna 30) heeft sinds enige tijd belangstelling getoond om wat Nederlands te leren en iets over het land te weten. Daarbij hoort dus ook een St. Nicolaasfeestje, waarheen ik haar ditmaal meeneem. Ze heeft nog onvoldoende oefening om gesprekjes te voeren, misschien dat ze zich nu op iets werpt, al is het maar een aantal zinnetjes uit «Hoe leer ik Nederlands in Tien Dagen». .-
      .

      Me gusta

  2. Zeer informatieve post Dick… al moet ik bekennen dat het onderwerp me dan totaal niet boeit, maar omwille van jou heb ik t dan weer wel gelezen 😉

    Vanuit een christelijk oogpunt met een, toch wel paradoxaal, nuchtere kijk vanuit mijn afkomst, mijn eigen levenservaring inmiddels, mijn eigen interessegebied en opleidingen …. blijf ik toch met een scheef oog aan kijken tegen dat soort macht… Een spreekwoord is: kennis geeft macht… maar ik betwijfel ten zeerste of die niet al lang overruled is door geld heeft macht… die nobelprijzen, leuk hoor, maar ik heb er geen fiducie in dat het er daar eerlijk aan toe gaat…

    Wat de Joden betreft…. wat mij blijft storen is dat dit volk zich altijd de ontheemden blijft voelen, de geminachten en de verjaagden/opgejaagden. het wordt mi tijd dat zij uit die slachtofferrol stappen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen heden, verleden en zeker toekomst.

    Le gusta a 1 persona

    1. Een wat late reactie Melody (beter dan helemaal geen), voornamelijk uitgesteld om te proberen, je een sluitend antwoord te geven. Dat Nobelprijzen voor literatuur niet altijd in handen komen van schrijvers die haar zouden «verdienen», schijnt te maken te hebben met rassen- en andersgekleurde problemen. Maar van het nut of de gunstige invloed op langere termijn van wetenschappelijk onderzoek zijn er legio overtuigende bewijzen geleverd. Meer kennis en meer geld geven inderdaad macht, zo zit de mens nou eenmaal in elkaar; wij móeten wel leren, ermee om te gaan. Een heel langdurige cursus.

      Met zijn Nobelprijzen-vergelijking (voor wetenschappers) bedoelt DeGrasse Tyson aan te geven dat de Islam ontdekkingen systematisch tegenhoudt omdat ze ingaan tegen geopenbaarde, onwrikbare, waarheden. Daarom moet geloof buiten het wetenschappelijk onderwijs blijven.

      Joden. Ik heb begrepen dat ze te onderscheiden zijn van Zionisten, die geen geloof schijnen te belijden maar nationalisme, een ideologie die de oorzaak is van het (onoplosbare?) probleem met Palestina. Ik wil daar wel eens iets meer over weten maar ben bang, in een vicieuze cirkel terecht te komen.

      Le gusta a 1 persona

      1. Ik kwam ff kijken of je al weer iets gepost had 😉 En ik zag dat je gereageerd had, fijn!

        Een cursus die we nooit zullen afronden…. daarvoor leven we veel te kort 😉

        Nobelprijzen… tja zo is het inderdaad, we moeten leren omgaan met de vele onrecht in deze wereld op schaal van elk formaat.

        Ja dat klopt wel… maar die eeuwige slachtofferrol waarin ze zich maar wat graag wentelen is vermoeiend. Jouw schrijven hierover was trouwens 1 van de redenen waarom ik mijn studie theologie niet heb afgemaakt.

        Me gusta

Deja un comentario